The Nissan Path Forum Index The Nissan Path
The World Wide Nissan Pathfinder Owner's Forum
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Use Google to search TheNissanPath forums ->
'95, dead speedo

 
Post new topic   Reply to topic    The Nissan Path Forum Index -> 1986-1995 Pathfinder (WD21)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
zahgurim



Joined: 12 May 2018
Posts: 2

PostPosted: Sun May 13, 2018 8:22 am    Post subject: '95, dead speedo Reply with quote

Hallo NissanPath members!

I just recently picked up a '95 XE. My first Pathfinder. Seems to be a great little truck. Auto tranny. I'll probably pick up a standard for myself later, and gift this one to my wifey for winter use.
Yesterday while driving, the speedo died on me. I crawled underneath to look for a speedo cable, and saw nothing but electrical wires coming off the tranny. Do these things have electrical senders with a wire running to the speedo, or am I looking in the wrong spot?

Any help is appreciated, thanks.
Back to top
View user's profile Send private message
smj999smj
Moderator


Joined: 22 Jan 2012
Posts: 4715
Location: Prospect, VA

PostPosted: Sun May 13, 2018 11:38 am    Post subject: Reply with quote

It'll have a vehicle speed sensor held in with a single, 10MM head bolt. Most of the time the problem usually ends up being either a bad speed sensor pinion gear (the teeth will wear down in the middle of the gear) or a bad speedo head in the cluster. They speed sensor is an AC volt generator; you can jack up the vehicle to suspend the wheels and test the voltage output. Expect to see about 1 volt for every 10 MPH.
_________________
2006 Pathfinder LE VQ40DE AWD, Nitto Dura Grappler P265/65R17, aftermarket radiator, Airlift 1000's, Bilstein HD rear shocks
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
zahgurim



Joined: 12 May 2018
Posts: 2

PostPosted: Tue May 15, 2018 11:02 am    Post subject: Reply with quote

Thanks for the info!

I've researched a bit, saw it could be 1 of 2 issues, speed sensor, or the head unit at the speedometer.
Replaced the speedometer, still not working, so it seems to be the sensor on the tranny.

I have access to an older truck for a donor part.
I've got the wire harness unclipped, and a 10mm bolt/washer out. The sensor doesn't seem to want to come out. Any trick to removing the sensor?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    The Nissan Path Forum Index -> 1986-1995 Pathfinder (WD21) All times are GMT - 8 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group